Mi is a savasodás?
Az anyagcsere folyamatok következtében a szervezetben folyamatosan savak képződnek, ami még nem baj, hiszen az emésztéshez, energiatermelési folyamatokhoz szükség van savakra, viszont ezek a savak károsak, ha túl sok felesleg keletkezik belőlük, ugyanis az egészséges szervezetben a természetes egyensúly a bázis tartományban található. Tehát akkor van gond, és alakulnak ki különböző betegségek, ha felborul a sav-bázis egyensúly, ami azt jelenti, hogy a kelleténél több sav termelődik, mint amire szükség lenne, illetve a termelődő savakat a szervezet nem tudja semlegesíteni, mert nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű bázis. A bázisokat jó esetben a bevitt táplálékból fedezi a szervezet, viszont ha táplálékokból nem tudja fedezni, akkor a szervezet az ásványi anyag tartalékaiból fogja elvenni a savtalanításhoz szükséges anyagokat ( például kálciumot von el a csontokból) aminek következtében számos káros hatás érheti a szervezetet.
Bázisok
A bázisok vízben oldódva hidroxidiont szabadítanak fel, így a vizes oldat kémhatását növelik (a pH 7,0-nél nagyobb lesz).
Ismertebb bázisok: kalcium, kálium, magnézium, cink, jód, króm, mangán, molibdén, réz, szelén, vas