Lúgosítás..Divat vagy tudomány?
Szervezetünk sav-bázis viszonyai állandó mozgásba vannak, de mégis egyfajta egyensúlyi állapot a cél.
A savak és vázisok abszolút mennyisége folyton változik a szervezetben, a különböző szervekben a pH-értéknek viszont megközelítően állandónak kell lenni.
pH-érték
Bélnedvek pH=8
Gyomornedv pH=1,20-3,00
Vizelet pH=4,50-7,50
Vérplazma pH=7,35-7,45
Mi is a savasodás?
Az anyagcsere folyamatok következtében a szervezetben folyamatosan savak képződnek, ami még nem baj, hiszen az emésztéshez, energiatermelési folyamatokhoz szükség van savakra, viszont ezek a savak károsak, ha túl sok felesleg keletkezik belőlük, ugyanis az egészséges szervezetben a természetes egyensúly a bázis tartományban található. Tehát akkor van gond, és alakulnak ki különböző betegségek, ha felborul a sav-bázis egyensúly, ami azt jelenti, hogy a kelleténél több sav termelődik, mint amire szükség lenne, illetve a termelődő savakat a szervezet nem tudja semlegesíteni, mert nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű bázis. A bázisokat jó esetben a bevitt táplálékból fedezi a szervezet, viszont ha táplálékokból nem tudja fedezni, akkor a szervezet az ásványi anyag tartalékaiból fogja elvenni a savtalanításhoz szükséges anyagokat ( például kálciumot von el a csontokból) aminek következtében számos káros hatás érheti a szervezetet.
Bázisok
A bázisok vízben oldódva hidroxidiont szabadítanak fel, így a vizes oldat kémhatását növelik (a pH 7,0-nél nagyobb lesz).
Ismertebb bázisok:
kalcium, kálium, magnézium, cink, jód, króm, mangán, molibdén, réz, szelén, vas
A kor előrehaladtával általában csökken a veseműködés, sőt sokkal kevesebb folyadékot isznak az idősek, mert nem érzik annyira a szomjúságot, a zöldség-gyümölcs evésről nem is beszélve.
Mivel a sav-bázis egyensúly kialakításában döntő szerepe van a veséknek, ezért az időseknek különösen fontos figyelni ezekre a kérdésekre. Hosszú távon létrejöhet a túlsavasodás.